lördag 28 juni 2014

Ärade kunder

Sätermannen lägger nerHade/har mycket bra idéer och uppslag, men det vill sig liksom inte. En kombination av att tid, hel dator, intresserade läsare och lust lite för sällan infinner sig samtidigt får nog anses som anledning. Peter Lemarc´s "En del lär sig aldrig att gå när allt är som bäst" ringer förstås också i bakhuvudet. Nä, främsta anledningen är nog den störning hos Sätermannen som gör att han sällan finner frid i själen med mindre än att hela samlingen är i kartongen, locket på och lådan prydligt katalogiserad i hyllan, för att sedan glömmas där. (Samlarna är de sanna jägarna, jakten efter de bitar som behövs för att komplettera den "serie" som inte existerar någon annanstans  än i samlarens egen logik är förmodligen den största av jakter). Bidrar gör också de faktum att andra bloggar i samma härad nyligen återuppstått alternativt lyft sin nivå. Sätermannen är inte längre oumbärlig. Nå, bjuder på ett axplock av de höjdpunkter ni gick miste om:


559

En berättelse om hur en femhundrafemtioniondeplats kan kännas som en seger. Trodde nog att en placering efter topp tio var helt utan betydelse i alla sammanhang, men när man som nästintill novis betänker att man bland 3588 startande hade 558 före sig och tretusen personer bakom sig blir det lättare att se den egna prestationen som just en stor prestation. Tack Blodomloppet.


AnglofilEn liten betraktelse över hur någon helt utan att se det själv och utan egen förskyllan glidit in i vad som av andra betecknas som ett tillstånd, en allvarlig störning och framförallt en medveten ställning. Förtjusningen i Öststatsprylarna ÄR en medveten ställning, udda, omodernt skit med tveksam kvalite och helt tveklös design som dessutom provocerar genom sin blotta existens. Hur kan man inte välja att gilla det?! De brittiska prylarna däremot de bara smög sig på. En Jaguar XJ6 är ju så läcker, till och med så läcker att det är DEN ENDA bil Hundförerskan kan urskilja på annat än färgen. En Berra Persson Sivagn går ju inte att motstå när den bjuds ut, o i den satt ju JAP:en (Å en sprinter JAP går inte heller att motstå) En gammal racer hoj bör finnas i varje anständigt hem, den jag hade råd med råkade vara byggd på en Norton... En stilig motor (av Öst modell) ingick i köpet, Kung Börje behövde racerpuffran till årets satsning så jag behövde således någon annan racerpuffra att vila ögonen på i biblioteket, råkade bli en Weslake (snygg och ekonomiskt mycket överkomlig). Att en Trumpet är vardagshojen är inget annat än en slump som till viss del beror på att den en gång för dryga tio år sedan bjöds ut till ett pris lååångt under marknadsvärdet (och därtill var en mycket välvårdad enägarcykel). Eftersom Jaggan inte riktigt vill bli klar så införskaffades en snarlik modell i ett skick mycket närmare färdig, därav en Daimler Double Six Vanden Plas på gården...  Vår herre hade tydligen behov av pålitligt, kunnigt, hjälpsamt folk där uppe så min far rekryterades. Kvar här blev hans nästan färdigrenoverade Matchless... Jag har inget att göra med att de Engelska prylarna samlas här!


BellafällanHistorien om hur Sätermannen missnöjt betraktar hur han blivit en del av det ytliga trams han tror sig förakta. 15 minuter i ljuset med hjälp av en glättig bild och några sorglösa rader om nån skit helt utan betydelse. Mycket här i världen borde vara, skulle kunna vara, betydligt bätttre. Ord är makt. BlondinBella o hennes gelickar använder ord för att nå den makt som genererar medel på det egna kontot, jag är egentligen lite avundsjuk på det kunnandet och föraktar alls icke människor som besitter den förmågan. Den värld som hyllar slikt trams föraktar jag emellanåt.

 Här hade jag också tänkt mig underrubriken: Ingen djävla Creedence. Stulet från en bekant, en musikalisk bekant som hade planer att dra igång en pubtrubadurföreställning där ingen skulle få önska nått, ingen djävla Creedence Clearwater Revival skulle spelas. Cornelis allra tyngsta, minst kända grejer och liknande eftertänksamma sanningsägande underklassens kampsånger skulle den korkade massan tvångsmatas med i syfte att förbättra världen. Han lade ner planerna då han i sin stora vision ändå kunde se att när den korkade massan hällt i sig två öl kräver och kan den korkade massan endast hantera mer öl och mer Creedence...


LegoEn lättsam liten notis om hur den epileptriskt, mettalurgiskt och för övrigt kunnige motormannen och vännen Svante åttog sig lödningen (ni vet varför) av hokuspokusmagiskatändboxenfrånNyaZeeland till Daimlern som ett Legojobb.


MoppetvättMest menat som ett vårtecken, Sätermannen tvättar sina bägge (fan, så fort man råkar ta i nånting har man liksom grogrunden till en liten samling ...) Hyosunger inför säsongen, en säsong som är tänkt att någonannan ska avnjuta på dessa Koreanska små rackare. Verkar funka hyfsat, en är hos sin nye husse.


BarnböckerÅter en lättsam notis om hur den lättsamma underhållningen alls icke är att förakta. Snarare hylla då underhållning kanske bör vara just lättsam för att istället spara kraft till eftertänksamheter.


KolvgrytaEtt enkelt litet recept. Kanske mest till dig Lazon.


Varför


Nånstans där inom den gula markeringen

såg det ut så här

Hyosung igen. Varför någon svetsar fast ett avgasrör som ändå är skruvat, och hur pass besvärligt det blir när avgaseriet måste demonteras för att möjliggöra byte av bakgummi och svetsfogen ligger på ett ställe dit (egentligen) bara ett migmunstycke når (Allldeles ny skiva i vinkelslipen kunde lobbas in så pass att det som blev kvar gav med sig inför huggmejseln). Moppemek...


Tankens kraftOm polaren som gjorde tanken som gjorde ett av de mest uppskattade o kommenterade inläggen. Duktig kille som jag gärna skryter upp. Han gör, med (nästan) samma glädje, en skum liten oneoff till originalrenoveringen/svensexan/stolleprovet/presenten vilket efter allt pul generar typ femman i förtjänst som en helfoliering av din firmas samtliga vagnar eller alla STORA skyltar du behöver i din marknadsföring. Vänd dig med glädje/hopp/förtroende till Östlings Reklam o Dekor. (Kolla gärna hans (hysteriskt dåligt uppdaterade) hemsida för inspirerande varuprov, en del av det mer udda har en en viss koppling till en man från Säter...)


Täljer på ramarnaEn liten struntsak om hur stackaren i föregående inlägg tvingas tälja på ramarna på grund av sitt umgänge med Sätermannen...


Tydligare metafor

Den sublima liknelse mellan en hemsk backe o en hemsk människa som stod att finna här i vintras väckte muntration hos en vän som förstod vad Sätermannen behövde få ur systemet, detta trots att vännen hade lyckan att bara behöva vara i yttersta utkanten av den olustiga historien. Den tydligare metaforen var tänkt som en liknelse mellan backdjävuln o den olustiga människa som tidigare var en del av mitt liv så tydlig att till och med min lilla mamma genom sitt, i och för sig ofta lovvärda, manskaintedömamanvetintevadsomliggerbakomsåfarligtkandetvälintevarafilter slutligen skulle se lite dagsljus i fallet ...


Tommy

Om hur den okände signaturen Tommys kommentar höll liv i den här skitbloggen ytterligare en tid. Å framförallt en sensmoralisk liten historia om hur lite det behövs för att glädja en medmäniska.


Nya bilar luktar illa


Ford eller inte, snuskigt vilket som

Yrkesskador av det kanske lite ovanligare slaget. Den som kastar bort sin tid som trafiklärare riskerar inte bara att bli åkrädd (pga vanan att alltid ha kontrollen) när hen sedan sätts i en vanlig bil som passagerare, hen kommer också att så starkt förknippa nybilslukten med en olustig arbetsplats att hen fortsättningsvis helt enkelt tycker att nya bilar luktar äckligt. Något Sätermannen blev påmind om när han hjälpte dekalkomanimanufaktörn med ett jobb och fick flytta en bil med 24 km på mätaren. Usch.

 Ja, ni ser ju att ni gick miste om en del pärlor, men sörj icke! Gläds istället åt all skit ni slapp undan!! Bland ordvitsiga oneliners av tveksam Göteborgsliknande (usch) karaktär o mycket annan bröte kan till exempel nämnas historien om en V.I.P.P brytare som gjorde Double Sixen till en Single Three o ett tillhörande utlägg om Lucas elektriska system som, kanske lite oförtjänt, får ta skiten trots 40-års slitage o en o annan liten hobbyelektriker...

Very Ignition Power Pain

Om jag är lite bitter? Naturligtvis är jag bitter. En värld som sannerligen, innerligen, verkeligen behöver Sätermannen verkar ändå inte förstå och uppskatta hans språkligt krumbuktande frön av vishet. Här frestas jag att äntligen få användning för ett klassiskt citat från en legendarisk bilmärkesverkstadsägare från förr här i mitt kära lilla Säter. En morgon skall, enligt sägnen, de delar ur allmogen som sökt sig till just den här lilla verkstaden för hjälp med malfunktionen hos sin VW ha möts av en handtextad skylt med följande budskap: Ärade kunder, dra åt helvete.
 Sätermannen är dock något så pass udda som en bitter gubbjävul med tro på ungdomen och framtiden. Han tycker sig se gott gry hos delar av ungdomen, tycker sig se hur de i viss omfattning tar ställning för miljön, står upp för sin arbetsmiljö och rätar på ryggen för de sämre bemedlade. Trots allt har Sätermannen en positiv förhoppning om ungdomen/inför framtiden. Tips till gubbjävlar: Ingen, INGEN, lyssnar på en bitter gubbjävul. Alla, även de slappaste ungdomarna, uppskattar ålderdomlig vishet, håll koll på skillnaden däremellan.

 Kanske dyker Sätermannen upp någonstans på något vis i någon form. För som vännen Picken uttryckte det, du har orden med dig. Å ibland behöver lite ord komma ut. Jisses vad jag önskar att jag varit musikalisk, då hade en scen blivit min scen för världsförbättring (tänk Bono). Men då min musikaliska ådra är under noll måste det bli ett annat forum. Kanske blir mina minst sagt sporadiska inhopp i Nonshine bloggen fler nu, lite tillbaks till rötterna liksom (tack Thomas för chansen). Kanske blir mina minst sagt sporadiska inhopp i Nonshine även de färre nu. Kanske återuppstår den här skitbloggen. Kanske återuppstår den här skitbloggen redan i morgon, men detta är inte min avsikt.

 Ödmjukt


4 kommentarer:

Svante Larsson sa...

Inte visste jag att man kan få in så många ord på en blogspotblogg, med mina fingrar blir det inga mängder.
Nog är jag mycket, men epilektiker är jag definitivt inte.

Thomas sa...

Det verkar vara en god idé detta, mer Sätermannen på Nonshine, fick beröm idag för min blogg men det visade sig att det var du som var kul efter lite prat.

Lester Boré sa...

Om detta är med sanningen överensstämmande, vilket jag naturligtvis förutsätter att det är, så kan jag inte göra annat än att, från botten av mitt hjärta, tacka för den tid som varit.
Det är med moloken uppsyn jag konstaterar att en oas håller på att torka ut och sälla sig till det karga ökenliknande samhälle vi om och om igen röstat för att få leva i.
Tack.

Tommy sa...

Nääääj, vad ska jag nu småle igenkännande åt? Bit ihop och blogga vidare du.